Pasta alla Norma met venkelzaad - The Good Spice

Pasta alla Norma met venkelzaad

Pasta alla Norma is een veelzijdig gerecht. Heerlijk als troostrijke familiemaaltijd of als verfijnd hoofdgerecht tijdens een diner voor gasten. Wil je er een wijn bij serveren? Combineer het met een robuuste Siciliaanse rode wijn, zoals Nero d’Avola.

Het klassieke recept voor pasta alla Norma komt van Sicilië (met name in de stad Catania). Daarom leek het ons wel leuk en lekker om dit te combineren met onze Siciliaanse venkelzaadjes en dat bleek een hit! Het oorspronkelijke recept wordt gemaakt met gefrituurde aubergines, verse tomaten en ricotta salata. Wij hebben de aubergines niet gefrituurd, maar gebakken om het wat lichter te houden. En voor het gemak kozen we voor tomaten uit blik, maar als de tomaten in het seizoen zijn is het natuurlijk ook heerlijk om verse tomaten te gebruiken. Perfect om overrijpe tomaten in te verwerken!

Ricotta salata is een stevige, gezouten ricottakaas die over het gerecht geraspt wordt voor het serveren. Dit is in de Nederlandse supermarkt niet zo makkelijk te verkrijgen, dus kozen we voor normale ricotta. Maar mocht je langs een Italiaanse delicatessenwinkel komen en ricotta salata kunnen bemachtigen: zeker doen!

De naam “alla Norma” is waarschijnlijk geïnspireerd door de beroemde opera “Norma” van Vincenzo Bellini, een bekende componist uit Catania. Het gerecht zou zo buitengewoon zijn geweest dat het werd vergeleken met Bellini’s meesterwerk.

Pasta alla Norma met venkelzaad

Recipe by Charis HeisingCourse: HoofdgerechtCuisine: ItalianDifficulty: Easy
Personen

2

personen
Bereidingstijd

25

minutes

Pasta alla Norma is een klassieker die je nóg lekkerder maakt (vinden wij) door er wat venkelzaad aan toe te voegen. De specerijen geven de saus extra diepte en een interessante twist. Geniet ervan op een zomerse avond in de tuin. Sluit je ogen en waan je op een Italiaans eiland. Buon Appetito!

Ingrediënten

Bereiding

 • Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem.
 • Voeg rode ui en knoflook toe en fruit dit voor een paar minuten.
 • Voeg dan de venkelzaadjes toe en bak dit nog een paar minuten mee.
 • Voeg nu de blokjes aubergine toe.
 • Kook ondertussen een pan met water en een flinke snuf zout.
 • Kook hierin je pasta gaar.
 • Voeg tomatenpuree toe aan de aubergine en bak even mee.
 • Voeg dan ook de tomaten uit blik toe en blus af met balsamico-azijn.
 • Laat dit sudderen, totdat je aubergine gaar is en er een dikke saus ontstaat.
 • Wordt de saus te dik? Je kan altijd een beetje water toevoegen.
 • Breng op smaak met peper & zout.
 • Serveer de pasta met de saus, ricotta, verse basilicum en een snuf versgemalen zwarte peper.
 • Maak af met een extra scheutje olijfolie.

Recept video

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.

No fields found, please go to settings & save/reset fields