Curcuma Longa Lakadong

Smaakervaring – eerst een licht bloemige smaak, gevolgd door citrus, met een aardse afronding.

De specerij – De Jaintia Hills in Noord-Oost India, met een kleiige grond en zacht klimaat, is de enige plek waar deze kurkuma, Lakadong, groeit. Velen hebben het ergens anders geprobeerd, maar zonder succes. Het is de enige kurkumavariant met meer dan 7% curcumine, de stof die kurkuma haar prachtige kleur en citrussmaak geeft. Lees meer over curcumine in de box. 

Samenwerking – Onze kurkuma wordt verbouwd door een trotse boerin en community leider, Loitang. Zij werkt samen met de lokale handelaar Rembor die de gedroogde oogst ophaalt en vermaalt.  Ze heeft ongeveer vier hectare land en verbouwt al dertig jaar Lakadong. Nu helpt ze ook andere vrouwen in haar gemeenschap om hetzelfde te doen.

Om The Good Spice en de boeren te helpen met het ontwikkelen van een duurzame internationale export werken we samen met de sociale onderneming Jeev Anksh en lokale overheden.

Klik hier voor de kurkuma in onze Spice Store.

Hoe groeit het?

 

Kurkuma is de wortel van een éénjarige kurkumaplant. Deze plant kan tot heuphoogte groeien en heeft grote groene bladeren. De wortels worden ook wel handen en vingers genoemd.

De kurkuma wordt geoogst in januari als de bladeren bruin worden. Na de oogst worden de wortels gewassen, gesneden en gedroogd in de zon voor ongeveer acht dagen. De vrouwen in de gemeenschap helpen elkaars velden te oogsten om zo efficiënt mogelijk te werken. Vorig jaar januari mocht Iona ook even helpen.  (see movie).

Gezondheid & Spice facts

 

Naast de culinaire eigenschappen zijn er ook aanwijzingen dat curcumine een ontstekingsremmende werking heeft en helpt tegen vele gezondheidsklachten. Een reden waarom de vraag naar kurkuma sinds de uitbraak van corona gestegen is. Toch is het raadzaam geen wonderen van kurkuma te verwachten. Ons lichaam kan curcumine namelijk moeilijk opnemen.  Daarom is het nog steeds onduidelijk wat precies de gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn. Sommige onderzoeken wijzen erop dat de combinatie met zwarte peper of vet de opname kan bevorderen. Één ding is wel zeker: het kan ons eten nog lekkerder maken. En wie weet worden we er ook nog iets gezonder van.

Impact – Wij zijn het eerst internationale bedrijf dat Lakadong import als culinaire specerij. De vraag vanuit de farmaceutische industrie naar verse Lakadong om de curcumine te destilleren neemt steeds meer toe. Dit zet de boeren onder druk om meer en tegen een lage prijs te verbouwen, waar chemische pesticiden op korte termijn aan kunnen bijdragen. The Good Spice stimuleert de community van Loitang om geen schadelijke pesticiden te gebruiken door een hogere prijs te bieden voor hun duurzame product.

De belangrijkste economische bron in de regio, kolenmijnen, zijn recent verboden door het Indiase Klimaatgerechtshof. Hoewel dit verbod niet meteen kan worden doorgevoerd en lastig is om te controleren wil de lokale overheid nieuwe economische mogelijkheden ontwikkelen als een pull-factor. Door een opening te bieden voor Lakadong op de internationale markt hoopt The Good Spice bij te dragen aan de ontwikkeling van een alternatieve inkomensbron, die de vervuilende kolen op den duur kan vervangen en een positief alternatief kan zijn voor mijnwerkers.

Hoeveel stappen tussen jou en de boer

Boerin Loitang – Lokale handelaar Rembor – Jeev Anksh – The Good Spice  – jouw keuken

Hoeveel boeren

1

Wat is de prijs die de boeren krijgt

₹ 330= €3,70 per kg (marktprijs is ₹250 per kg)

€3,70 i.p.v. €2,80 – stijging van 33%

Het aantal KG geimporteerde duurzame specerijen

155 kg (150kg wordt per zeevracht eind april verwacht)