The Good Spice

Specerijen zijn prachtige ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat onze voeding niet alleen vullend maar ook smaakvol is.

Specerijen zijn al eeuwen, misschien zelfs al millennia deel van ons dieet. Maar vooral de laatste jaren lijkt er een verschuiving plaats te vinden: we zijn op zoek naar alternatieve smaakmakers voor dierlijke vetten, grenzen tussen wereldkeukens zijn aan het vervagen en door corona zijn we meer bewust bezig met onze gezondheid. Door deze veranderingen lijkt de behoefte aan specerijen groter dan ooit.

 

                    Alleen maar positief zou je denken, maar er is MAAR.                                                     

De huidige specerijenhandel is gebaseerd op lange ketens die starten bij anonieme boeren. De specerijen zijn jaren onderweg voordat ze in de winkel liggen en door de handen gegaan van acht of meer bedrijven. De markt in Europa wordt gedomineerd door een aantal machtige bedrijven die baat hebben bij zeer lage prijzen en maar een heel klein deel van hun assortiment is duurzaam geproduceerd.

Het gevolg: de specerijen die jij koopt in de winkel hebben het meeste van hun smaak verloren. De boeren zijn een monddood, naamloos deel van de keten, die slechts een fractie van de winst ontvangen. En de specerijenproductie draagt in toenemende mate bij aan de vervuiling van de bodem en vermindering van biodiversiteit.

 

“Dat kan anders”, dacht Iona Mulder, oprichter van The Good Spice. “Laten we de specerijenhandel samen veranderen!”

Klik hier om onze specerijen te zien in de Spice Store.

 

Lees meer over de specerijen, de boeren en onze korte keten en wordt geïnspireerd door gerechten en heerlijke makkelijke kruidenmixen.

Iona Mulder oprichter

Hoe het begon…..


Van een rechten- en geschiedenisstudent, consultant en onderzoeker naar kok en specerijenhandelaar.  Hoe ging dat? Het idee voor The Good Spice ontstond in 2018 toen mijn partner een stuk kaneel meenam uit Hong Kong. Deze kaneel was smaakvoller dan elke andere kaneel die ik in Nederland had geproefd. Dit was voor mij het moment dat mijn fascinatie voor specerijen en de handel daarin begon. Door vrijwilligerswerk bij een direct-trade koffiehandelaar had ik gezien dat deze vorm van handel een oplossing kan zijn voor een hoop problemen in onze huidige specerijenmarkt.

Ik besloot een traineehip sociaal ondernemen te gaan doen om mij voor te bereiden op een eigen onderneming. Daarnaast begon ik als kok bij het modern Midden-Oosterse restaurant Neni om meer kennis op te doen over het gebruik van specerijen. In november 2019 maakte een succesvolle crowdfunding campagne mijn eerste specerijenreis mogelijk naar Noord-Oost India om daar specerijboeren te ontmoeten. Het was een sprong in het diepe, maar …… het was een succes. Corona zorgde voor een boel extra uitdagingen en vertraging, maar in december 2020 openende de Spice Store van The Good Spice haar digitale deuren met twee specerijen, en blijven we groeien in het aantal specerijen en partner-boeren.