Riverside Sweet paprika

Smaakervaring – Deze paprika poeder herinnert je eraan dat paprika eigenlijk een fruit soort is, gekenmerkt door een zoete frisheid. Deze frisse fruitige smaak wordt gevolgd door een verwarmende licht aardse smaak, die bijna elk gerecht kan verrijken in kleur en smaak zonder het te overheersen.

De specerijDe paprikaplant stamt af van de chiliplant uit Zuid-Amerika.  Dit plantje vond aan het einde van de negentiende eeuw haar weg naar het toen Ottomaanse gebied van het huidige Hongarije. De pittigheid van de chilli paste niet bij de lokale keuken daarom verwijderde men voordat de paprika tot poeder werd vermalen de zaden en zaadlijsten waar de capsaicin  die zorgt voor de pittigheid ligt omgeslagen. Later werd de Hongarije paprika door select geheel zoet. In de volgende eeuw groeide paprikapoeder uit tot de nationale specerij die niet meer weg te denken is uit de alledaagse Hongaarse keuken.  

Samenwerking – Wij werken samen met boer Peter. Hij is één en al passie als hij over paprika spreekt: “De smaak van de paprikapoeder van mijn oma behouden en mijn grond gezonder doorgeven aan mijn kinderen dan het nu is, dat is het mooiste wat er is. Al is het heel hard werken.”

Klik hier voor de Paprika poeder in onze Spice Store.

Hoe groeit het?

 

Paprika’s zijn de vruchten van een groen éénjarig struikje. Na zeven maanden zijn de vruchten rood en rijp. De vruchten worden meestal met de hand geplukt om de huid niet te beschadigen. Het paprika plantje is een veel eisende plantje dat veel water, zon en gezonde grond nodig heeft om goed te groeien. Bij tempraturen boven 40°C beschadigd de vrucht echter. Door klimaatverandering komen periodes met deze tempraturen steeds vaker voor. Een grote uitdaging voor de paprikaboeren:

 

“Het klimaat wordt echt een groot probleem in de komende jaren, je kan niet al zien hoeveel hitte schade de planten hebben.”

Spice Fact

 

Tijdens een rondleiding in een grote Hongaarse paprika fabriek afgelopen najaar 2021 verteld de commercieel directeur mij heel open dat ze de laatste jaren hun productie proces sneller en goedkoper hebben gemaakt, wetende dat hierdoor de smaak hierdoor zou afnemen.

 

“Dit is wat de markt wil dus dat is wat we de markt geven. De supermarkten waarmee we werken willen een ‘okee’ product voor de minimale kosten. Zelfs als ze goede kwaliteit zouden kunnen krijgen voor een lage prijs door een goed oogst jaar, dan willen ze dat niet omdat dit verwachtingen schept bij de consument. Daarom mixen we goede kwaliteit leveringen met oude voorraad.”

Paprika’s zijn de vruchten van een groen éénjarig struikje. Na zeven maanden zijn de vruchten rood en rijp. De vruchten worden meestal met de hand geplukt om de huid niet te beschadigen. Het paprika plantje is een veel eisende plantje dat veel water, zon en gezonde grond nodig heeft om goed te groeien. Bij tempraturen boven 40°C beschadigd de vrucht echter. Door klimaatverandering komen periodes met deze tempraturen steeds vaker voor. Een grote uitdaging voor de paprikaboeren: “Het klimaat wordt echt een groot probleem in de komende jaren, je kan niet al zien hoeveel hitte schade de planten hebben.”

Impact – Door de goedkope import uit China ligt de gemiddeld marktprijs voor chillies, waaronder paprika ook valt, tussen de 1,59 en 2 per kilo. Met deze marktprijzen levert het de boer alleen nog iets op bij een zeer intensieve landbouw vorm en een zeer snel en goedkoop droog en vermaal proces wat ten koste gaat van de natuur en de smaak. Door ver boven deze prijs in te kopen bij boeren die niet meer gaan in deze negatieve trend, maar samenwerken met de natuur en met geduld werken willen we bijdragen aan het behoud van smaak en natuur.

Hoeveel stappen tussen jou en de boer

Boer Szabó Péter – The Good Spice  – jouw keuken

Hoeveel boeren

1

Wat is de prijs die de boeren krijgt

The Good Spice betaald FT6500 ofwel €17,50 per kilo.  De gemiddelde chilli wereld marktprijs ligt tussen de 1,50-2 exclusief een premie voor duurzame specerijen. 

Het aantal KG geimporteerde duurzame specerijen

35kg