Paprika poeder

Help! Er zitten klontjes in mijn paprikapoeder!

Je verwacht het wellicht niet direct, maar als je paprikapoeder (of een andere specerij) klonterig is, dan is dit in principe een goed teken. Als het poeder van een specerij aan elkaar klontert dan betekent dit namelijk dat het een hoog gehalte aan essentiële oliën bevat. Het gaat hier overigens om klontjes die van aanvang aan al in het potje met specerijen zitten. Klontjes die later ontstaan, bijvoorbeeld doordat er vocht in het potje is gekomen, wil je natuurlijk wel vermijden! Bewaar je specerijen daarom altijd koel, luchtdicht en op een droge plek. Het liefst niet op een plank boven het fornuis, dan kan er namelijk damp van het koken in het potje terecht komen.

Paprikapoeder
Paprikapoeder

Essentiële oliën in specerijen

Specerijen ontstaan door bepaalde gewassen te drogen en vervolgens te vermalen. Essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd) zijn zeer krachtige, kleurloze vloeistoffen die voorkomen in specerijen en andere gewassen. Deze oliën zorgen voor geur en smaak van specerijen (en daarmee gerechten). Als specerijen sterk, zoet of kruidig ruiken betekent dit dat de kwaliteit van de specerijen goed zijn. Het bevat nog een hoog aandeel essentiële oliën. Als de geur zwak of vaag is, is de kwaliteit waarschijnlijk niet zo goed.

Een deel van de essentiële oliën gaan verloren tijdens het verwerken van specerijen. De verwerking omvat drogen en vermalen.. Het verdampingsproces bij het drogen en de trillingen bij het vermalen kunnen de moleculen van de essentiële oliën breken, waardoor een deel van de oliën verloren gaat. Door de specerijen op het juiste moment te oogsten en ze met zorg te verwerken blijven er meer essentiële oliën behouden en daarmee dus meer geur en smaak. Deze oliën zijn vettig en kunnen daardoor dus aan elkaar klonteren. Veel grotere verwerkers van specerijen mengen specerijen met een zetmeel als maïszetmeel, rijstzetmeel of tapiocazetmeel om ze te binden. Dit maakt ze langer houdbaar en minder klonterig. Ook worden er soms hulpstoffen toegevoegd, zoals kaliumsorbaat en natrium om de houdbaarheid te verlengen. Je kunt je voorstellen: dit komt de smaak niet ten goede.

Kortom: als er klontjes in je specerijen zitten bij de aanschaf ervan is dit een goed teken! Let er wel op dat de verpakking goed afgesloten is en dat de klontjes dus niet konden ontstaan door bijvoorbeeld vocht. Je kunt de klontjes eenvoudig verwijderen door bijvoorbeeld voor gebruik even met een vorkje door het potje te roeren. Kies specerijen waar je op de verpakking kunt zien waar ze vandaan komen en wat de inhoud van het potje is. Puur is beter! De geur, kleur en smaak vertellen je een hoop over de kwaliteit van een specerij. Hoe hoger de kwaliteit, des te waarschijnlijker dat er niet gewerkt wordt met pesticiden of andere schadelijke landbouwmethoden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.