Curcuma Longa Lakadong - kurkuma

Kurkuma the Good Spice

Uit India:

Kurkuma poeder

Kurkuma is de wortel van een éénjarige kurkumaplant. Deze plant kan tot heuphoogte groeien en heeft grote groene bladeren. De wortels worden ook wel handen en vingers genoemd. De kurkuma wordt geoogst in januari als de bladeren bruin worden. Na de oogst worden de wortels gewassen, gesneden en gedroogd in de zon voor ongeveer acht dagen. De vrouwen in de gemeenschap helpen elkaars velden te oogsten om zo efficiënt mogelijk te werken.

Smaakervaring

Doodle_Yellow-20

Licht & bloemig

De smaak van de kurkuma is in het begin licht en bloemig.

Doodle_Yellow-18

Citrus

Vervolgens proef je tonen van citrus terug.

Doodle_Yellow-19

Aardse afronding

De afronding van de smaak van de kurkuma is aards, een typische kurkuma-smaak.

Recepten met kurkuma

Samenwerking

Onze kurkuma wordt verbouwd door een trotse boerin en community leider, Loitang. Zij werkt samen met de lokale handelaar Rembor die de gedroogde oogst ophaalt en vermaalt.  Ze heeft ongeveer vier hectare land en verbouwt al dertig jaar Lakadong. Nu helpt ze ook andere vrouwen in haar gemeenschap om hetzelfde te doen.

Om The Good Spice en de boeren te helpen met het ontwikkelen van een duurzame internationale export werken we samen met de sociale onderneming Jeev Anksh en lokale overheden.

Impact
We betalen op dit moment 25% boven de marktprijs. Daarnaast zijn we hard bezig ervoor te zorgen dat in samenwerking met lokale overheden de Lakyntu Lang groep volgend jaar subsidie krijgt voor de aanschaf van solar-droogmachines.  Dit verkort de droogtijd, de afhankelijkheid van de zon om te drogen en vermindert hierdoor het risico dat schimmel de gember kan aantasten tijdens het droogproces. Hierdoor kunnen de boeren meer en met minder risico gember drogen. 

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.