Curcuma Longa Lakadong - kurkuma

Uit India:
Kurkuma poeder
Kurkuma is de wortel van een éénjarige kurkumaplant. Deze plant kan tot heuphoogte groeien en heeft grote groene bladeren. De wortels worden ook wel handen en vingers genoemd. De kurkuma wordt geoogst in januari als de bladeren bruin worden. Na de oogst worden de wortels gewassen, gesneden en gedroogd in de zon voor ongeveer acht dagen. De vrouwen in de gemeenschap helpen elkaars velden te oogsten om zo efficiënt mogelijk te werken.
Smaakervaring

Licht & bloemig
De smaak van de kurkuma is in het begin licht en bloemig.

Citrus
Vervolgens proef je tonen van citrus terug.

Aardse afronding
De afronding van de smaak van de kurkuma is aards, een typische kurkuma-smaak.
Recepten met kurkuma
Romige wortelsoep met gember en kurkuma
Simpel, voedzaam, smaakvol en heel goedkoop. Deze wortelsoep zet je...
BekijkMix het zelf! Zo maak je Golden Milk
Golden Milk (ook wel kurkuma latte genoemd) is een kruidige...
BekijkKurkuma-mandarijn-maanzaad cakejes
We gebruiken onze kurkuma graag om mee te bakken. Het...
BekijkKikkererwtenstoof met citroen en kurkuma
Dit is een van mijn favoriete gerechten om aan vrienden...
BekijkSamenwerking
Onze kurkuma wordt verbouwd door een trotse boerin en community leider, Loitang. Zij werkt samen met de lokale handelaar Rembor die de gedroogde oogst ophaalt en vermaalt. Ze heeft ongeveer vier hectare land en verbouwt al dertig jaar Lakadong. Nu helpt ze ook andere vrouwen in haar gemeenschap om hetzelfde te doen.
Om The Good Spice en de boeren te helpen met het ontwikkelen van een duurzame internationale export werken we samen met de sociale onderneming Jeev Anksh en lokale overheden.
Impact
We betalen op dit moment 25% boven de marktprijs. Daarnaast zijn we hard bezig ervoor te zorgen dat in samenwerking met lokale overheden de Lakyntu Lang groep volgend jaar subsidie krijgt voor de aanschaf van solar-droogmachines. Dit verkort de droogtijd, de afhankelijkheid van de zon om te drogen en vermindert hierdoor het risico dat schimmel de gember kan aantasten tijdens het droogproces. Hierdoor kunnen de boeren meer en met minder risico gember drogen.
