Duurzame vanille van VanillaPoint

Vanille uit Oeganda

Uit Oeganda:

Vanillestokjes

Vanille groeit aan de vanilla planifolia, een klimplant die tot wel 15 meter lang kan worden, waar dikke stengels aan groeien. Deze stengels zijn na het verwerken de vanillestokje zoals wij ze kennen.  De plant is een orchidee. De bloemen aan de orchidee groeien in korte, schermvormige trossen en zijn lichtgroen tot geelgroen van kleur. Van oorsprong wordt de bloem bestoven door de Melipona bij, maar aangezien deze bij alleen voorkomt in Mexico, moet de bloem op andere plekken met de hand bestoven worden. Een super delicaat en tijdrovend klusje, vooral omdat de bloem slechts 1-3 dagen in bloei staat.  

Oeganda heeft een uitstekend klimaat voor het groeien van vanille. Zelfs zo goed, dat er twee keer per jaar geoogst kan worden en dat is uniek. De vanillestokjes zijn dik, glanzend en vol met vanillemerg. Bovendien bevatten ze veel aroma, de stokjes zijn hoog aan vanilline. 

Smaakervaring

Doodle_Yellow-20

Zoet

Vanille heeft een natuurlijke zoete smaak zonder suiker. 

Doodle_Yellow-18

Bloemig

Vanille komt van een orchidee en die bloemige tonen proef je terug in de smaak. 

Doodle_Yellow-19

Romig

De romige smaak van vanille maakt dat het uitstekend gebruikt kan worden in romige desserts, zoals creme brûlée en panna cotta. 

Recepten met vanille

Sinaasappelcake met kardemom
Kardemom

Sinaasappel-kardemom cake

Deze cake is lekker smeuïg en een beetje ‘funky’ door de combinatie van kardemom en sinaasappel. Een perfecte cake voor een zonnige dag.

Lees verder »
Zelf vanille extract maken
Recepten

Zelf vanille extract maken

Heb je weleens vanille extract gekocht in de supermarkt? Grote kans dat het vrij chemisch of synthetisch smaakte, want vaak komen er aan dit soort extracten helemaal geen echte vanillepeulen

Lees verder »
Vegan vanillecake
Recepten

Vegan vanillecake

Deze vegan vanillecake is heerlijk klef en smeuïg. Droge cake moeten we niet hebben, maar blijkbaar heb je dus helemaal geen eieren en boter nodig om dat smeuïge effect te

Lees verder »
Zelf vanillesuiker maken
Recepten

Zelf vanillesuiker maken

Het is super makkelijk om je eigen vanillesuiker te maken en bovendien ook nog eens veel en veel lekkerder dan wanneer je van die kant-en-klare zakjes vanillesuiker gebruikt. Vanillesuiker uit

Lees verder »

Samenwerking

We werken samen met VanillaPoint. In het geval van de vanille zijn wij niet de partij die de vanille naar Nederland exporteert, dat doet VanillaPoint zelf. De Oegandese eigenaar Godfrey is namelijk woonachtig in Nederland en heeft het tot zijn missie gemaakt om de Nederlandse markt kennis te laten maken met de fantastische kwaliteit vanille uit Oeganda. 

De vanille komt van hun eigen familieplantage, waar ze op regeneratieve wijze vanille (en andere gewassen) verbouwen. Ook moedigen ze andere boeren aan om regeneratief te werken en bouwen ze handelsrelaties met deze boeren op. Zo kunnen ze de boeren voorzien van een eerlijk inkomen en zorgen ze ervoor dat ze niet meer afhankelijk zijn van grote tussenhandelaren die de marktprijs domineren. De boeren krijgen een eerlijke prijs en jij krijgt de lekkerste vanille! 

Eigenaar VanillaPoint
Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.