Wild Ceylon Cinnamon - Kaneel

Kaneel the Good Spice

Uit Sri Lanka:

Wilde kaneel

 Kaneel is in feite de bast van een grote boom. Normaal gesproken wordt de bast van jonge takken geschaafd en 3 á 4 dagen gedroogd. De gedroogde bast krult op tot rolletjes en deze worden in elkaar geschoven, zodat ze de vorm krijgen zoals wij kaneelstokjes kennen.

Onze ‘Wilde’ kaneel komt echter van bomen die niet groeien op plantages. De bomen kunnen volgroeien voordat de bast geoogst wordt. Hierdoor is de bast een stuk dikker dan van jonge takken en heeft een sterkere verwarmende houtsmaak. Ceylon kaneel word vaak ‘true cinnamon’ genoemd, terwijl de meeste kaneel Cassia kaneel (grotendeels afkomstig uit China) is.

Ceylon werd eeuwenlang als de meer luxe variant beschouwd. De smaak van deze twee kaneelsoorten heeft veel overeenkomsten, toch komen ze van schillende bomen. Cassia heeft een meer pittiger smaak, terwijl Ceylon een zoetere en frissere smaak heeft. De twee soorten kaneelstokjes zijn makkelijk te herkennen doordat Cassia stokjes dikker zijn met een enkele laag. Bij poeder is het lastiger te onderscheiden. Cassia poeder is donkerder bruin, maar de versheid heeft ook effect op de kleur: hoe ouder hoe lichter.

Smaakervaring

Doodle_Yellow-20

Zoet

De kaneel smaakt eerst verwarmend en zoet. Lekker om zoete gerechten mee op smaak te brengen.

Doodle_Yellow-18

Fris

Kenmerkend voor Ceylon kaneel is dat de smaak vervolgens een frisheid afgeeft die je wellicht niet gewend bent van kaneel.

Doodle_Yellow-19

Houtachtig

De afronding van de kaneelsmaak is de kenmerkende houtsmaak die typerend is voor kaneel.

Recepten met kaneel

Samenwerking

 We werken samen met Eko Land. Eko land is opgezet door vader en zoon: Nihal en Remon. Twee totaal verschillende karakters die elkaar perfect aanvullen. Een paar jaar terug keerden zij terug naar familieland om hun droom te verwezenlijken: een eco-lodge en duurzame specerijenproductie samen met de lokale gemeenschap. Ze faciliteren het drogen van de specerijen, delen hun kennis en zoeken naar nieuwe markten voor de producten.

Ceylon kaneel kent haar herkomst van Sri Lanka – de koloniale naam voor Sri Lanka is Ceylon. De kaneel wordt geoogst van individuele bomen die groeien op het land van kleinschalige thee-en koffieboeren in het hart van het eiland. De bomen worden gekort om praktische redenen en verkocht voor een lage prijs. Eko Land koop deze bomen op voor de 33% hogere prijs dan de marktprijs en werkt samen met ervaren bastschrapers – een beroep dat overgaat van generatie op generatie – om zoveel mogelijk van de bast van de bomen af te krijgen. 

Ekoland
Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.