Wild Ceylon Cinnamon - Kaneel

Kaneel the Good Spice

Uit Sri Lanka:

Wilde kaneel

Ceylon kaneel is de bast van een grote groene boom. De bast wordt van jonge taken geschaafd en voor 3 à 4 dagen gedroogd. De gedroogde bast krult op tot rolletjes. Deze kleine rolletjes worden in elkaar geschoven en vormen zo het herkenbare kaneelstokje. 

‘Wilde’ kaneel komt van bomen die niet groeien op plantages. De bomen kunnen volgroeien voordat de bast geoogst wordt. Hierdoor is de bast een stuk dikker dan van jonge takken en heeft een sterkere verwarmende houtsmaak. Ceylon kaneel werd vaak ‘true cinnamon’ genoemd in tegenstelling tot Cassia kaneel.

Ceylon werd eeuwenlang als de meer luxe variant beschouwd. De smaak van deze twee kaneelsoorten heeft veel overeenkomsten, toch komen ze van schillende bomen. Cassia heeft een meer pittiger smaak dan Ceylon die een zoetere en frissere smaak heeft. De twee soorten kaneelstokjes zijn makkelijk te herkennen doordat Cassia stokjes dikker zijn met een enkele laag. Bij poeder is het lastiger te onderscheiden. Cassia poeder is donkerder bruin, maar de versheid heeft ook effect op de kleur: hoe ouder hoe lichter.

Smaakervaring

Doodle_Yellow-20

Zoet

Onze gembervariant is de Nadia, een van de twee commerciële soorten. De soort bepaalt samen met de grondsoort en het klimaat de smaak; aanvankelijk zoet en aards.

Doodle_Yellow-18

Fris

Dit proef je alleen terug als het gemberpoeder relatief kort geleden gedroogd is. Als gemberpoeder te lang onderweg is gaat dit verloren.

Doodle_Yellow-19

Houtachtig

Uiteindelijk komt die kenmerkende scherpe gembersmaak in volle glorie naar boven. Hetzelfde ervaar je als je verse gember eet.

Recepten met kaneel

Samenwerking

 We werken samen met Eko Land. Eko land is opgezet door vader en zoon: Nihal en Remon. Twee totaal verschillende karakters die elkaar perfect aanvullen. Een paar jaar terug keerden zij terug naar familieland om hun droom te verwezenlijken: een eco-lodge en duurzame specerijenproductie samen met de lokale gemeenschap. Ze faciliteren het drogen van de specerijen, delen hun kennis en zoeken naar nieuwe markten voor de producten.

Ceylon kaneel kent haar herkomst van Sri Lanka – de koloniale naam voor Sri Lanka is Ceylon. De kaneel wordt geoogst van individuele bomen die groeien op het land van kleinschalige thee-en koffieboeren in het hart van het eiland. De bomen worden gekort om praktische redenen en verkocht voor een lage prijs. Eko Land koop deze bomen op voor de 33% hogere prijs dan de marktprijs en werkt samen met ervaren bastschrapers – een beroep dat overgaat van generatie op generatie – om zoveel mogelijk van de bast van de bomen af te krijgen. 

Ekoland
Winkelwagen

Last minute afhaalservice

Haal je bestelling bij ons op.

Kies voor een afhaalbestelling op deze pagina en kom een van deze momenten je cadeaupakket ophalen:
*laat in de opmerkingen weten waar je de bestelling wilt komen afhalen.

Amsterdam | 20 december | Pakhuis de Zwijger 19:00 – 19:50 en van 21:15 – 21:45.

Leiden | 21 december | Oogst Winkel 15:00 – 17:00 uur

Rotterdam | 22 – 24 december | Dune 09:00 – 15:00 uur

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.