Hill Ginger - Gember

Hill Ginger Repack Gemberpoeder

Uit India:

Gemberpoeder

We kennen bijna allemaal de wortelgemberstronken – of poppetjes, zoals ik ze zelf noem – in de winkel. Deze stronken zijn de vingers van een knolwortel. De knolwortel wordt de moederwortel genoemd. Uit deze moederwortel groeit elke jaar een groene, beetje sprietige plant. Onder de grond groeit een wortelstelsel uit dat wij kennen als gember. Als de plant verdort is de wortel volgroeid. Elk jaar worden alleen de vingers verkocht en wordt de moederwortel weer in de grond gestopt voor de volgende oogst. Een moederwortel die een aantal jaar meegaat wordt vaak door de boeren een grootmoederwortel genoemd.

Smaakervaring

Doodle_Yellow-20

Zoet & aards

Onze gembervariant is de Nadia, een van de twee commerciële soorten. De soort bepaalt samen met de grondsoort en het klimaat de smaak; aanvankelijk zoet en aards.

Doodle_Yellow-18

Zachte citrus

Dit proef je alleen terug als het gemberpoeder relatief kort geleden gedroogd is. Als gemberpoeder te lang onderweg is gaat dit verloren.

Doodle_Yellow-19

Scherp

Uiteindelijk komt die kenmerkende scherpe gembersmaak in volle glorie naar boven. Hetzelfde ervaar je als je verse gember eet.

Recepten met gember

Samenwerking

We werken samen met de goedhartige lokale handelaar Wanbor. Hij werkt samen met ongeveer tweehonderd boeren om hun producten op de regionale markt te brengen. Vanaf het moment dat hij met zijn werk begon hanteert hij de filosofie: ‘hoe meer hij verdient, hoe hoger het aandeel dat hij aan de boeren betaalt, los van de marktprijs. Onze gember komt van een kleine groep van elf boerinnen met de naam Lakyntu Lang, wat vrij vertaald bekend ‘elkaar de goede dingen vertellen’ met  Matilda Sonaro als hun community leider. 

Impact
We betalen op dit moment 25% boven de marktprijs. Daarnaast zijn we hard bezig ervoor te zorgen dat in samenwerking met lokale overheden de Lakyntu Lang groep volgend jaar subsidie krijgt voor de aanschaf van solar-droogmachines. Dit verkort de droogtijd, de afhankelijkheid van de zon om te drogen en vermindert hierdoor het risico dat schimmel de gember kan aantasten tijdens het droogproces. Hierdoor kunnen de boeren meer en met minder risico gember drogen. 

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.