Sirocco Wild Fennel - Venkelzaad

Venkelboer

Uit Sicilië:

Venkelzaad

De wilde venkel is een menshoge eenjarige stengelachtige plant met schermbloemen. De plant groeit vrij op het land van verschillende boeren uit de organisatie. Pas sinds vorig jaar is Valdibella begonnen met het oogsten van deze wilde plant, wat zorgt voor extra inkomsten voor de boeren. We zijn de eerste partij die voor een structurele afname zorgt, waardoor ze kunnen gaan investeren in de productie en de hoeveelheden kunnen vergroten. Daar  zijn we heel trots op. Niet alleen omdat we graag met dit soort partners samenwerken, maar ook omdat de smaak echt geweldig is. Zeker als je de structuur van dit stevige zaadje breekt, komt er een explosie van aroma’s tevoorschijn. 

Smaakervaring

Doodle_Yellow-20

Anijs

De kernmerkende anijssmaak van venkel is sterk aanwezig. Deze komt vooral naar boven in de geur en zodra de zaadjes geplet worden en verhit in olie of vet. 

Doodle_Yellow-18

Hooiig

Een complexe smaak die moeilijk te omschrijven valt. Smaakt zoals vers hooi ruikt. 

Doodle_Yellow-19

Warm

De venkel heeft warme smaken, denk aan hout en smaken die ook in andere verwarmende specerijen voorkomen. 

Recepten met venkelzaad

Rub voor porchetta
Recepten

Specerijenrub: mix voor porchetta

Deze rub kan gebruikt worden om een porchetta heerlijk mee op smaak te brengen. De smaken combineren zeer goed met varkensvlees, maar je kan het ook gebruiken om (knol)groenten mee

Lees verder »
Bijgerechten

Wortel worstjes

Voor dit gerecht gebruikt dezelfde bouillon als voor de gemarineerde garnalen. Dus maak je dit Wortel Worstjes gerecht, dan kan je makkelijk de hoeveelheden verdubbelen. Het gerecht is super makkelijk,

Lees verder »

Samenwerking

We werken samen met Valdibella, een boeren corporatie die is opgericht door vijf druivenboeren. Deze organisatie is een schoolvoorbeeld van de impact die voedselproductie op een samenleving kan hebben, al is daar soms een flinke portie moed voor nodig! Deze vijf boeren waren de lage prijzen voor hun producten en de inmenging van de lokale maffia meer dan zat en gingen samenwerken om onder hun eigen voorwaarden te kunnen produceren. De hogere marges maakten het mogelijk om duurzaam te gaan verbouwen, om zo gezond voedsel te produceren voor hun familie en vrienden. In de opbouw werkten ze samen met een Katholieke organisatie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te geven, waaronder veel ex-gedetineerden. In de loop der jaren is Valdibella uitgegroeid tot een organisatie met 33 boeren, een eigen verwerkingscentrum, veel verschillende producten en een fonds voor boeren die in de problemen komen door schulden bij de maffia. 

Daarnaast hebben de oprichters een academie opgericht in samenwerking met een lokale universiteit, om hun kennis over duurzame landbouw te delen. 

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.