Specerijen The Good Spice

Wat is het verschil tussen duurzame specerijen en conventionele specerijen?

Het belangrijkste verschil tussen duurzame specerijen en conventionele specerijen is dat duurzame specerijen worden geteeld en geoogst in een milieuvriendelijke omgeving. Dit betekent dat er geen schadelijke pesticiden of kunstmest worden gebruikt en dat de lokale wilde dieren worden beschermd tijdens het oogsten. Conventionele specerijen daarentegen, worden geteeld met behulp van chemische middelen die schadelijk zijn voor het milieu en de dieren. Daarnaast worden duurzame specerijen vaak biologisch geteeld en worden ze meestal geproduceerd met behulp van duurzame technieken zoals water- en energiebesparing, die de CO2-uitstoot en de totale milieubelasting verminderen.

Handelsvoorwaarden van duurzame specerijen

Daarnaast mag je bij duurzame specerijen ook verwachten dat ze eerlijke handelsvoorwaarden bieden voor boeren en arbeiders die arme en/of kwetsbare gemeenschappen in ontwikkelingslanden vertegenwoordigen.

Een voorbeeld van een instantie dat eerlijke handel steunt is Fairtrade. Een handelsbeweging die eerlijke handelsvoorwaarden biedt voor boeren en arbeiders die arme en/of kwetsbare gemeenschappen in ontwikkelingslanden vertegenwoordigen. Fairtrade verzekert de producenten een eerlijke prijs voor hun producten, waardoor ze een levensstandaard kunnen verbeteren. Het biedt ook toegang tot financiële diensten, zodat producenten hun bedrijven kunnen ontwikkelen, zoals het verbeteren van de kwaliteit van hun producten en het investeren in de lokale gemeenschap.

Als je een product met een Fairtrade logo koopt kan je ervan uitgaan dat de leverancier de minimumprijs betaalt. Dit moet voorkomen dat de boer verlies maakt als de prijs van een product (plotseling) daalt. Dat is natuurlijk een goed begin, maar wij gaan nog een stapje verder. We willen de boer niet de minimum prijs betalen, maar we gaan het gesprek met ze aan om te vragen wat ze nodig hebben voor een leefbaar inkomen. Niet om nét te kunnen overleven, maar zodat ze hun bedrijf kunnen uitbouwen en voor hun familie en vrienden kunnen zorgen.

Smaak van duurzame specerijen

Onze specerijen zijn Single Origin. Dat betekent dat ze van één specifieke locatie komen. Net als bij bijvoorbeeld wijn, heeft de grond (het terroir) waarop de gewassen groeien invloed op de smaak. Bij conventionele specerijen is het helaas vaak zo dat oogsten gemengd worden met oogsten van lage kwaliteit, uit goedkope productielanden zoals China. Of met oude oogsten. Ook worden conventionele specerijen vaak opgevuld met bijvoorbeeld vullers, of ingrediënten als graan om te voorkomen dat er vocht in komt, maar ook om de hoeveelheden aan te vullen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat al deze factoren de smaak van de specerijen niet ten goede komt. Duurzame specerijen zijn dus veel intenser van smaak en daarmee een veel betere toevoeging voor jouw keukenkastje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.