Specerijen Dry Rubs

Weg met pakjes & zakjes! 
Mix het lekker zelf.

Dry rubs zijn kruiden- en specerijenmengsels die gebruikt worden om een stuk vlees, vis of groenten mee te marineren. Het verschil met een marinade is dat er geen olie doorheen zit. Zoals de naam al zegt is het een droge mix. Zie het als een soort smaakvolle coating. Dry rubs worden veel gebruikt bij vlees dat op de barbecue gaat, maar je kan het ook prima gebruiken als je iets in de pan of oven klaarmaakt. In een dry rub zit vaak suiker. Dit karameliseert en zorgt daarmee voor een mooie korst. De specerijen in rubs zijn over het algemeen grof gemalen. Zo geven ze de meeste smaak en textuur af. 

De voordelen van een dry rub

Het grootste voordeel van een dry rub ten opzichte van bijvoorbeeld een marinade, is dat je minder tijd nodig hebt voor het marineren. Meestal heb je 1-2 uur nodig om de rub in te laten trekken. Een ander voordeel is dat de rub goed blijft zitten (met name op vlees en vis) nadat je dit hebt aangebracht en het is makkelijker gelijkmatig te verdelen. 
 

Koken met een dry rub 

Strooi de dry rub gelijkmatig over je vlees, vis of groenten. Je kunt de rub direct op je vlees, vis of groenten strooien, maar je kunt er ook voor kiezen om deze eerst in te smeren met bijvoorbeeld olijfolie, mosterd of Worcestershire sauce. Druk de rub vervolgens goed aan, of wrijf het een beetje in. Laat het in een afgedekte kom (of in een plastic zakje bijvoorbeeld, dat kan ook) 1-2 uur intrekken in de koelkast. 

Je kunt nog een sausje maken van bijvoorbeeld olie, de dry rub en, afhankelijk van het recept dat je kookt, wat ketchup of bijvoorbeeld sojasaus. Dit kan je tijdens het grillen of bakken nog toevoegen, om uitdroging te voorkomen. 

Mix het zelf!

Dry rubs

Veel mensen hebben bij dry rub wellicht een barbecue associatie, het is bijvoorbeeld in Amerika een populaire manier om vlees voor op de barbecue mee op smaak te brengen, maar je kan er zoveel meer mee! Experimenteer met vlees, vis, maar zeker ook met groenten of bijvoorbeeld tofu of tempeh. Op de barbecue, maar ook gerust in de oven of koekenpan.

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.

No fields found, please go to settings & save/reset fields