The Good Spice
Kookclub

Wij brengen mensen met elkaar in contact die graag samen willen koken en op een gezellige manier hun kennis over specerijen willen verdiepen. Vanuit The Good Spice sturen we naar iedere (actieve) club regelmatig samples en goodies op en geven we jullie graag inspiratie.

Tips voor het opzetten van een Spicy Kookclub

Wij geven graag een voorzetje, maar jullie moeten het vervolgens zelf waarmaken. Bij deze een aantal tips. 

Het eerste contact
Voordat je direct gaat afspreken is het natuurlijk verstandig om elkaar wat beter te leren kennen. Als het eerste contact bevalt en je elkaar ook wilt ontmoeten, kun je dit het beste op neutraal terrein doen, bijvoorbeeld in een café of restaurant in de buurt. Na de eerste ontmoeting kun je beoordelen of iedereen elkaar leuk genoeg vindt om vaker af te spreken.
Maak afspraken
Sommige clubs komen elke week bij elkaar, andere een keer per maand of zelfs maar een keer per jaar. Om de kookclub actief te houden is het wel goed om een vaste afspraak te maken. Bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand. Maak een WhatsApp groep aan voor overleg. Maak vooraf ook goede afspraken over de kosten. Je kan een gezamenlijke boodschappenrekening openen, waar iedereen elke maand een bedrag op stort. Je kan ook afspreken dat de gastheer of gastvrouw die aan de beurt is, alles betaalt. Maar stel dan wel een maximum. Nog een mogelijkheid is dat iedereen een vast bedrag betaalt.
Bepaal de plek
Waar gaan jullie koken. Thuis? Dan is 5 of 6 mensen een mooi aantal. Zo loop je elkaar niet in de weg en is er altijd genoeg ruimte aan de eettafel. Hoe groter de groep, hoe lastiger het wordt om regelmatig af te spreken. Als jullie met een grotere groep zijn, is een kookclub op locatie een goede optie. Veel kookstudio’s verhuren ruimtes. Informeer ook eens bij bijvoorbeeld wijkcentra, daar ben je vaak voor een klein bedrag welkom.
Bedenk een format
Sommige eetclubs eten elke keer bij een ander lid van de club, die dan de gehele maaltijd verzorgt. Een goede afspraak is ook dat de gastheer of gastvrouw het hoofdgerecht maakt en de anderen de andere onderdelen van het menu. Als jullie samen koken, maak dan een duidelijke taakverdeling. Wie kookt welke gang, wie doet de boodschappen, wie wast af. Zo wordt het geen chaos.

Inspiratie voor thema's

Bedenk elke keer een ander thema. Zo wordt je uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en ontstaat er vanzelf samenhang in een menu dat meerdere koks kent. Maak het voor de eerste afspraak niet te ingewikkeld: een tafel vol mezze of tapas is een laagdrempelige manier om elkaar een beetje beter te leren kennen.

Specerijen (natuurlijk!

Vaak denk je bij een specerij aan een bepaald hoofdgerecht of toetje. Het is superleuk om even out-of-the-box te denken in het koken met specerijen. Hoe kook je hartig met Ceylon kaneel of zoet met paprikapoeder?

Specerijen mixen

Wat kan je allemaal doen met de klassiekers? En welke varianten bestaan er eigenlijk van bijvoorbeeld kerrie? Hoe maak je het zelf en is de kerrie van iedere deelnemer anders?

Landen of regio's

Landen of bij een groot land als India, regio’s. Begin bijvoorbeeld bij de oorsprong van onze specerijen: Sri Lanka, Noord-oost India, Zuidwest India, Hongarije, Sicilië, Noord Thailand … de lijst wordt steeds langer

Seizoensproducten

Een hele tafel vol met allerlei asperge-gerechten of juist iets heel eenvoudigs als winterpeen. Wat kan je daar eigenlijk allemaal mee?

Kookboeken en blogs.

Wat kan je allemaal doen met de klassiekers? En welke varianten bestaan er eigenlijk van bijvoorbeeld kerrie? Hoe maak je het zelf en is de kerrie van iedere deelnemer anders?

Op zoek naar inspiratie?

Je mag ons altijd vragen om inspiratie. We denken graag mee. Ook nodigen we je uit om lid te worden van de Facebook Community, waar jullie elkaar kunnen inspireren.

Sharing is caring!

Wij vinden het super leuk om te zien of horen wat jullie allemaal koken. Mail en/of tag ons vooral! Jullie goede ideeën zijn ook van waarde voor andere clubs. 

Samen maken we er een gezellige kook-community van!

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.