Eigenlijk geldt dit voor alle ingrediënten die je gebruikt om mee te koken: ga voor kwaliteit.
Om lekkere gerechten te koken heb je niet veel nodig, behalve goede ingrediënten. (Oké en wellicht enige kook-skills en wat geduld hier en daar).
Voor specerijen geldt hetzelfde. Sterker nog: goede specerijen kunnen jouw gerecht naar een heel ander smaak-niveau tillen. En dat terwijl je er vaak maar een lepeltje of een snufje van nodig hebt.
Wil je weten waar je op moet letten als je goede specerijen wilt kopen? We hebben een checklist voor je gemaakt!
Oogst datum
Het idee dat je gedroogde specerijen een eeuwigheid kunt bewaren is een mythe. Eigenlijk zou je specerijen binnen een jaar na oogstdatum moeten verbruiken. Best lastig als de specerijen al twee jaar onderweg waren ;-). Kijk daarom eens naar de oogst-datum. Staat die er niet op? Dat is sowieso al een slecht teken. Deze richtlijn geldt met name voor gemalen specerijen, de ongemalen variant kan je wat langer bewaren.
Certificaten en/of missie
Helaas gaat er nogal wat mis in de specerijenhandel. Onderbetaalde boeren, kinderarbeid, verwoestende landbouw, om er maar een paar te noemen. Een Fairtrade of Rainforest Alliance certificaat kan al aantonen dat er aan bepaalde randvoorwaarden voldaan is. Als het merk waarde hecht aan eerlijke handel of duurzame landbouw, zullen ze dat op de verpakking vermelden. Dus scan het label eens op dit soort informatie.
Single Origin
Net als bij wijn of koffie heeft de locatie waar specerijen groeien, de samenstelling van de aarde, het klimaat allemaal invloed op de smaak van de specerij. Zijn de specerijen Single Origin, dan betekent het dat ze van één plek afkomstig zijn. Dit is een teken van kwaliteit. Vaak worden namelijk oogsten van verschillende momenten en verschillende herkomst bij elkaar gegooid voor een constante kwaliteit. Die kwaliteit is in de meeste gevallen echter middelmatig.
Ongemalen specerijen
De smaak van specerijen bestaat eigenlijk uit de aroma’s in de essentiële oliën. Deze komen vrij zodra de specerij wordt vermalen. Vanaf dat moment gaat dus de kwaliteit achteruit. Sommig specerijen, zoals kaneel, gember of kurkuma kan je niet zelf thuis malen. Daar heb je speciale apparatuur voor nodig. Maar andere specerijen, zoals komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, kruidnagel en kardemom kan je prima in z’n geheel verwerken of thuis met een vijzel of specerijenmolen fijnmalen. Als je de kans hebt: ga daarvoor! Dat zorgt voor een flink smaakverschil.
Herkomst van de specerij
Als de specerij geen Single origin is, kijk dan of je in ieder geval kunt vinden uit welk land (en het liefste uit welk gebied) het komt. Des te meer informatie (wie heeft het specerij geoogst? Wanneer? Hoe is het naar Nederland gekomen? Welke bedrijven zitten er allemaal in de keten?) je kunt vinden, des te transparanter de keten en des te hoger de kwaliteit.
We hopen dat je hier wat aan hebt! En onthoud: kwaliteit kost vaak wat meer, maar daarmee draag je bij aan een eerlijkere handel en duurzamere landbouw. Bovendien geeft kwaliteit ook veel meer smaak, waardoor je er per gerecht minder van nodig hebt. Als je het uitrekent per maaltijd, valt het verschil in prijs dus reuze mee!