Deze vanille importeren we niet zelf, maar we werken samen met VanillaPoint. Eigenaar Godfrey woont in Nederland en importeert de vanillepeulen rechtstreeks van zijn familieplantage in Oeganda. VanillaPoint betaalt écht eerlijke lonen en zet zich in voor het versterken van de lokale gemeenschap. De vanille is regeneratief geteeld en volledig vrij van pesticiden.
Deze vanille behoort tot de soort Vanilla Planifolia, een klimplant waar dikke groene peulen aan groeien. Deze peulen worden na het verwerken de vanillestokjes zoals wij ze van naam kennen. De plant is een orchidee, een snel klimmende en slingerende oerwoudplant en kan wel tot 15 meter lang worden. De bloemen aan de orchidee groeien in korte, schermvormige trossen en zijn lichtgroen tot geelgroen van kleur. Van oorsprong wordt de bloem bestoven door de Melipona bij, maar aangezien deze bij bijna uitgestorven is en bovendien alleen voorkomt in Mexico, moet de bloem in andere landen altijd met de hand bestoven worden. Een super delicaat en tijdrovend klusje, vooral omdat de bloem slechts 1-3 dagen in bloei staat.
Oeganda heeft een uitstekend klimaat voor het groeien van vanille. Zelfs zo goed, dat er twee keer per jaar geoogst kan worden en dat is uniek. De vanillestokjes zijn dik, glanzend en vol met vanillemerg. Bovendien bevatten ze veel aroma, de stokjes zijn hoog aan vanilline.
Smaakervaring – het aroma van de vanille uit Oeganda is aards en zoet, met aroma’s die doen denken aan melkchocolade
Specerijenvrienden: Kaneel, gember, zoethout, cacao, allspice, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat en (ster)anijs.
Mix it up! Vanilla spiced chai, vanilla spice rub, sweet & spicy barbecue rub
Past goed bij: wortel, bloemkool, pastinaak, aardbeien, pruimen, rood fruit, kreeft, coquilles, mosselen, chocolade
(Voor)bereiding voeg hele peulen toe tijdens het kookproces, bijvoorbeeld als je de aroma’s in een room wilt laten trekken. Als je dit doet, stamp de peulen dan eerst lichtjes met een vijzel om meer aroma’s vrij te laten komen. Of snijd het vanillestokje open en schraap de merg eruit. De merg kan je toevoegen aan beslag, sauzen, dressings, etc. De peul die je overhoudt kan je in alcohol of suiker leggen om zo vanillesuiker- of extract te maken.
Welke prijs betalen we? Afhankelijk van de marktprijs betaalt VanillaPoint de boeren tot wel 75% meer, met een minimum van 25% (als de marktprijs al erg hoog ligt).
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.