Paprika

Waarom zijn de specerijen van The Good Spice niet gecertificeerd biologisch?

Ja, onze boeren werken in harmonie met de natuur. Ze willen de grond gezond houden en hun gewassen puur. Ze werken bijvoorbeeld regeneratief of volgens traditionele productiemethoden en gebruiken geen chemicaliën en pesticiden. Toch zijn de specerijen van the Good Spice niet gecertificeerd biologisch. Omdat we hier vaak vragen over krijgen, leggen we je graag even uit hoe dat zit.

Wat is biologische voeding precies?

Biologische gewassen worden gekweekt op een manier waarop er rekening wordt gehouden met mens, dier en milieu. Er worden geen chemicaliën (pesticiden), genetische modificatie, antibiotica en hormonen gebruikt (dat laatste geldt natuurlijk voor dierlijke producten). Ook mogen er geen chemische kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd.

Tot zover: check. Onze boeren voldoen aan deze eisen.

Het woord biologisch is echter een beschermd woord. Er zitten strenge regels verbonden aan het gebruik van een biologisch keurmerk op je verpakking. Ieder bedrijf dat biologische producten verkoopt is verplicht zich te registreren bij SKAL Biocontrole. Zowel de tussenhandelaar, als de producent moeten biologisch gecertificeerd zijn, als je als winkel biologische producten wilt verkopen.

De kosten van het biologische keurmerk is voor ons de reden dat onze specerijen niet biologisch gecertificeerd zijn. De boeren waar we mee werken zijn deels nog heel erg kleinschalig. Een aantal van onze partners, zoals Eko Land, Graamya en Black Gold Pepper, fungeren als community boerderij waar ze kleinschalige boeren helpen met de verkoop van hun specerijen. Zo helpen ze elkaar aan een leefbaar inkomen, delen ze kennis en zorgen ze ervoor dat de specerijen allemaal op dezelfde goede manier verwerkt worden voor het beste resultaat. En daarmee de beste opbrengsten. We kunnen niet verlangen dat al deze kleine boeren een bio certificering aanvragen. Die kosten zijn voor hen simpelweg onbetaalbaar. We willen juist de boeren helpen die dit soort keurmerken niet kunnen betalen, maar het wel belangrijk vinden om op deze manier te werk te gaan.

Hoe controleer je dat dan?

Het voordeel van een biologisch keurmerk is natuurlijk dat er regels aan verbonden zijn en dat je er dus vanuit kunt gaan dat deze regels nageleefd worden. Wij hanteren dezelfde zienswijze, maar sturen hier geen duurbetaalde instantie op af. We hebben zelf intensief contact met onze boerenpartners en bezoeken de plantages waar de specerijen vandaan komen om met eigen ogen te kunnen zien dat ze inderdaad werken op de manier waarop ze zeggen te werken. Bovendien laten we alle specerijen nog testen in een laboratorium, om er zeker van te zijn dat er geen chemicaliën gebruikt zijn en dat het product dat we ontvangen 100% puur natuur is.

We kiezen voor de aanpak van transparantie. Je mag ons alles vragen. We vertellen je precies welke boer wat verbouwd. Breng ze desnoods zelf een bezoek als je hun werkwijze met eigen ogen wilt aanschouwen! Wil je de resultaten van de lab-testen inzien? Laat het ons weten en we sturen ze naar je op.

2 gedachten over “Waarom zijn de specerijen van The Good Spice niet gecertificeerd biologisch?”

  1. Beste Charis Heising,
    Hartelijk dank voor je snelle bericht en informatie over de productie en controle van jullie mooie producten.
    Ja graag wil ik kennis nemen van de paprika labstesten. Informatie geeft vertrouwen.
    B.v.d. met vriendelijke groet Joop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.