Waarom iedereen profiteert van regeneratief verbouwde specerijen

Smaakvolle en gezonde opbrengsten van het land zijn helaas geen gegeven in ons huidige economische systeem. De opbrengsten moeten hoog genoeg zijn en er moet geld verdiend worden. Deze reguliere landbouw, waarbij uitgegaan wordt van massaproductie, heeft een negatieve impact op mens en natuur. Smaak of het produceren van een voedzaam product heeft meestal niet de eerste prioriteit. 

Positieve impact

Bij regeneratieve landbouw is het uitgangspunt anders en gaat het juist om het maken van een positieve impact. Natuurlijk moet er ook een goede oogst zijn die wat opbrengt, maar dit doen de boeren door niet alleen te némen van het land, maar ook door weer wat (terug) te geven. Het land wordt doorlopend gevoed en het bodemleven floreert. En daarmee bewerkstelligen regeneratieve boeren ook dat de biodiversiteit wordt hersteld. Door met de natuur mee te werken, krijgen we ook veel terug. Het resultaat is smaakvol voedsel vol met voedingsstoffen. 

En dat geldt ook voor specerijen. Als die verbouwd zijn in harmonie met de natuur en op regeneratieve wijze, dan krijg je duurzame specerijen die barsten van de smaak. En dat niet alleen. Ga je voor 100% natuur, dan levert dat het beste resultaat op: een intense kleur, geur en smaak, vol met etherische oliën en voedingsstoffen. 

Bij The Good Spice weten we inmiddels uit ervaring dat regeneratieve landbouw werkt. Onder de juiste omstandigheden biedt deze manier van werken veel ecologische, sociale én economische voordelen. Wij hechten daarom veel waarde aan de herkomst van onze specerijen. Wij kennen alle boeren met wie we een directe samenwerking hebben persoonlijk, betalen hen een eerlijke prijs, en stimuleren een werkwijze waarbij gehandeld wordt in harmonie met de natuur en hun omgeving. Vervolgens halen we de specerijen via de kortst mogelijke handelsketen naar Nederland, zodat alle specerijen zo vers mogelijk bij ons klanten terecht komen.

Specialty specerijen

Misschien ben je wel bekend met de term specialty coffee. Deze koffie is van superieure kwaliteit en wordt door de boer met veel aandacht en liefde verbouwd. Vervolgens wordt deze koffie op de juiste manier verwerkt, verhandeld en bereidt. Elk stapje in de keten is ingericht op zo’n manier dat de hoogst mogelijke kwaliteit bij de eindgebruiker belandt. 

Wij doen hetzelfde met specerijen. We weten waar onze specerijen vandaan komen, door wie en hoe ze zijn verbouwd en dat ze van de hoogste kwaliteit zijn. We kopen onze specerijen in op smaak en zijn constant in gesprek met de boeren om te kijken hoe we de kwaliteit hoog kunnen houden. Smaak is bij ons het belangrijkste uitgangspunt. 

Neem boer Péter bijvoorbeeld. Hij produceert onze Riverside Sweet Paprikapoeder. Zijn methodes zorgen ervoor dat hij de, voor zijn omgeving kenmerkende, smaak van het paprikapoeder al decennia lang constant houdt. Zijn drijfveer is om het land gezonder door te geven aan de volgende generaties. 

Duurzame specerijen

Wat zijn nu precies duurzame specerijen? Het belangrijkste verschil tussen duurzame specerijen en conventionele specerijen is dat duurzame specerijen worden verbouwd en geoogst in een milieuvriendelijke omgeving. Dit betekent dat er geen schadelijke pesticiden, chemicaliën of kunstmest worden gebruikt. Daarnaast worden duurzame specerijen vaak biologisch verbouwd en worden ze meestal geproduceerd met behulp van duurzame technieken zoals water- en energiebesparing, die de CO2-uitstoot en de totale milieubelasting verminderen. Onze kaneel en zwarte peper komt bijvoorbeeld van Ekoland, een Sri Lankaanse coöperatie die inheemse soorten verbouwt in het Kandyan Forest Garden. Ze kijken daar telkens wat het beste werkt voor de natuur. Zij pushen dus niet met allerlei kunstgrepen en middelen hun oogst, maar maken van wat het beste werkt in de natuurlijke omgeving. Zij doen dit met de Agro-forestry methode, in feite een voedselbos.
In dit bos groeit onder andere wilde kaneel. 

Single Origin

Om al het goede van onze specerijen ter versterken, importeert The Good Spice alleen Singe Origin specerijen. Single Origin specerijen zijn afkomstig van één specifieke locatie. Net als bij bijvoorbeeld wijn, heeft de grond (het terroir) waarop de gewassen groeien invloed op de smaak. En daarom komen Single Origin specerijen uit een enkele oogst. Verschillende oogsten worden dus niet gemengd.

Verschillende varianten hebben namelijk allemaal hun eigen eigenschappen met een unieke samenstelling van aroma’s en oliën. Met behulp van regeneratieve landbouw blijven deze unieke karakteristieken behouden. Als de oogsten van verschillende boerderijen op één hoop worden gegooid, gaat deze unieke samenstelling in de bulk verloren. Dat voorkom je door te werken volgens het Single Origin principe. 

Single Origin is een graadmeter voor kwaliteit!
Al het goede komt naar ons en de natuur toe.
De optelsom is dat de specerijen van The Good Spice goed zijn voor de boer, goed zijn voor de natuur, en goed zijn voor jou als gebruiker. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.