Kaneelstokjes

Wat is het verschil tussen Ceylon kaneel en Cassia kaneel?

Als je voor het schap met specerijen staat en je wilt kaneel kopen, dan is er vaak keuze tussen een aantal merken, maar niet tussen meerdere soorten. Er bestaan echter twee verschillende soorten kaneel: cassia kaneel en ceylon kaneel. En het is interessant om daar het verschil tussen te weten!

Wat is kaneel?

Voordat we de diepte in duiken eerst even naar de basis. Want, wat is kaneel nou eigenlijk precies? Het is een specerij dat wordt gemaakt van de binnenste schors van de Cinnamomumboom. Boomschrapers vellen de bast van deze bomen, waarna ze dit in repen laten drogen. Dit kan vermalen worden tot poeder. Alternatief blijven het stokjes: kaneelstokjes. Meestal worden deze gekruld, zodat de kaneelstokjes ontstaan zoals we die kennen. Dit hoeft overigens niet per se. Onze kaneelstokjes komen van oude bomen en zijn daardoor niet buigbaar genoeg om te krullen. Je ziet dus veel beter wat het in feite is: stukjes boomschors. Maar dan wel stukjes boomschors met veel smaak en aroma! De smaak en het aroma van kaneel komt uit de essentiële oliën die erin voorkomen. De grootste invloed hierop heeft kaneelaldehyde.

De kaneelboom groeit in tropische gebieden en is lid van de laurierfamilie.

Kaneelstokjes
Onze kaneelstokjes: ziet eruit als stukjes boomschors, maar smaakt veel aromatischer dan de kaneelstokjes die je kent uit de supermarkt!

Het verschil tussen ceylon en cassia

Sri Lanka heette vroeger Ceylon. Drie keer raden dus waar deze kaneel meestal vandaan komt ;-). Ceylon kaneel wordt soms ook wel ‘echte’ kaneel genoemd. De kleur, structuur, smaak en vorm van beide soorten kaneel verschilt. Cassia smaakt wat scherper en bitterder, ceylon daarentegen is subtiel, warm en aangenaam. Dit komt doordat cassia een hoger gehalte coumarine bevat. Ceylon is lichtbruin van kleur, terwijl je de kleur van cassia eerder dieprood zou kunnen noemen.

Cassia groeit onder andere in China en is daarom ook wel bekend als Chinese kaneel. Deze soort vind je meestal in de supermarkt als je daar een potje kaneel koopt. De stof coumarine (te vinden in de cassia kaneel) kan giftig zijn, maar dat is voornamelijk het geval in hele grote hoeveelheden. Maar alleen al vanwege de smaak en de omstandigheden waarin de kaneel verbouwd en verwerkt wordt gaat onze voorkeur uit naar de Ceylon variant. We hebben goede connecties met de boeren die onze kaneel verbouwen en weten daarom zeker dat dit in goede omstandigheden gebeurt.

Wil je meer lezen over onze kaneel en de boer waar we mee samenwerken? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.

No fields found, please go to settings & save/reset fields