fbpx
Kaneel schrapper

Wat is het verschil tussen Cassia Kaneel en Ceylon kaneel?

We krijgen regelmatig verbaasde blikken te zien als we vertellen dat er verschillende soorten kaneel bestaan. De smaakwereld van specerijen is veel complexer dan veel mensen denken. Vaak wordt een specerij (bijvoorbeeld ‘kaneel’) aangeduid als een opzichzelfstaande smaak. Maar dat klopt niet. Elk specerij heeft een eigen smaakprofiel. Dat komt doordat elke plant aroma’s (ook wel de essentiële oliën) bevat, waar die smaken in verborgen zitten.

Dat is ook een van de redenen dat we een Peper Proeverij in ons assortiment hebben opgenomen. Zodat je de verschillende soorten zwarte peper naast elkaar kunt vergelijken en kunt zien en proeven hoe verschillend deze varianten zijn. Dus, zwarte peper is niet gewoon zwarte peper. En kaneel is ook niet gewoon kaneel.

Kaneel is enorm geliefd bij veel mensen. Het is niet voor niks een van de meest gebruikte specerijen ter wereld. De geur is warm en zoet en je kan kaneel zowel in hartige als zoete gerechten verwerken. Kaneel geeft zoetigheid aan gerechten, zonder dat er iets van suiker in zit. Dat komt puur door de aroma’s die we associëren met zoete smaken.

De twee hoofdvarianten van kaneel die je het meeste tegenkomt zijn Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Heb jij enig idee welke soort kaneel je eigenlijk koopt als je een potje bij de supermarkt haalt?

Het Verschil Tussen Cassia Kaneel en Ceylon Kaneel

De herkomst van de kaneel

Laten we heel even bij het begin beginnen. Want wat is kaneel eigenlijk precies? Zoals je misschien wel weet, zijn specerijen eigenlijk altijd delen van een plant of boom. Het kunnen de wortels zijn, de zaden, de besjes of in het geval van kaneel: de schors van de boom.

De verschillende soorten kaneel komen uit verschillende werelddelen. Zo komt Cassia kaneel voornamelijk uit China, Vietnam en Indonesië. Soms wordt dit type kaneel daarom ook wel Chinese kaneel of Indonesische kaneel genoemd.

Ceylon kaneel daarentegen komt van Sri Lanka. Wist je dat Sri Lanka vroeger de naam Ceylon had? Dat maakt de naam opeens heel verklaarbaar. Soms wordt Ceylon kaneel ook wel “true cinnamon” oftewel “echte kaneel” genoemd. Ceylon kaneel komt minder vaak voor en is duurder dan Cassia kaneel. Vandaar dat je in de supermarkt eigenlijk altijd alleen maar Cassia kaneel tegenkomt.

Verschillende smaken van kaneel

Ondanks dat veel mensen denken dat ‘kaneel toch gewoon naar kaneel smaakt?’, zijn de smaken van Cassia kaneel en Ceylon kaneel wel degelijk heel verschillend. Cassia heeft een sterkere, scherpere smaak met een bittere ondertoon. Dat maakt het ideaal voor gerechten waar een krachtige kaneelsmaak gewend is. Cassia kan je dus goed combineren met hartige smaken. Ceylon daarentegen is veel subtieler en zoeter. Het heeft een warme, delicate smaak met lichte tonen van citrus. Je kunt er ook bloemige aroma’s in herkennen. Dat maakt Ceylon perfect voor desserts en gebak.

Het uiterlijk van de kaneel

Normaal gesproken zijn Ceylon kaneelstokjes dunner en fragieler dan Cassia kaneelstokjes. Ze hebben meerdere opgerolde lagen, terwijl cassia vaak maar één enkele opgerolde laag heeft en moeilijk te breken is. In onze webshop verkopen we ook Ceylon kaneelstokjes, maar daarbij zit het een beetje anders. Dat is namelijk wilde Ceylon kaneel, van bomen uit een voedselbos. Deze bomen zijn een stuk ouder dan de gemiddelde kaneelboom die gebruikt wordt om stokjes van te maken en daarom is de schors niet meer zo dun dat deze opgerold kan worden.

Wilde kaneelstokjes

Dit zijn kaneelstokjes van wilde kaneelbomen die groeien in een voedselbos op Sri Lanka. Hier zie je goed dat kaneel dus gewoon stukjes boomschors zijn. Bij jongere bomen, waar het schors nog wat flexibeler is, krult de schors zodra ze de bast van de bomen schrapen. Dit wordt vervolgens in elkaar geduwd, zodat de kaneelstokjes ontstaan zoals wij ze kennen.

Wij vinden deze kaneelstokjes eigenlijk heel erg cool, zo zie je echt dat het een stukje van de natuur is.

Het is trouwens een erg specialistisch taakje om die kaneel op de juiste manier van de bomen af te ‘hakken’. Hier zie je een filmpje van hoe onze boeren in Sri Lanka dat doen. Zij zijn er dus erg goed op getraind dat ze dit op de juiste (en veilige) manier kunnen doen.

Hoe zit het met coumarine in kaneel?

Cassia kaneel wordt soms ook wel slechtere kaneel genoemd, omdat er een hoger gehalte aan coumarine in zit. Dit is een aromastof die van nature voorkomt in kaneel, maar die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zo kan een hoge inname leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van cumarine is het mogelijk kankerverwekkend (bron: het Voedingscentrum).

Ceylon kaneel bevat slechts een heel klein beetje coumarine en vormt daarmee geen ‘gevaar’. Een klein beetje coumarine kan echt geen kwaad, dus het betekent zeker niet dat je nooit meer Cassia kaneel zou moeten eten. Maar eet je bijvoorbeeld elke dag een flinke lepel kaneel door je havermout, dan is het wel aan te raden om daarvoor Ceylon kaneel te kiezen in plaats van Cassia kaneel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.
0
Geen producten in je winkelwagen.