The Good Spice Specerijen

Specerijen bewaren: zo doe je dat!

​​Waarschijnlijk weet je het ondertussen wel, maar we willen het toch nog een keer benadrukken. T.h.t. staat voor ten MINSTE houdbaar tot. Producenten zijn wettelijk verplicht om een datum op een product te zetten, maar dat betekent niet per se dat een product vanaf dat moment niet goed meer is. Het grootste probleem bij producten als koffie, thee, cacao en specerijen is dat ze na verloop van tijd hun smaak verliezen, niet dat je ze slecht bijvoorbeeld voor je gezondheid zijn. Daarom is het belangrijk om je specerijen op de juiste manier te bewaren.

Pioneerbox
Wij hebben onze blikjes natuurlijk gekozen omdat ze zeer geschikt zijn om specerijen in te bewaren.

De kracht van geur in ons eten

Onze geurmocleculen bepalen voor een groot gedeelte hoe we smaken ervaren. Deze deeltjes kunnen onze neus bereiken via de lucht. In de natuur vormen deze geuren een aantrekking- of waarschuwing voor de omgeving van de plant. Een plant heeft niet één soort geurdeeltje, maar meerdere die samen de smaak bepalen. Er is altijd wel een dominante smaak aanwezig. 

Geur, oftewel een belangrijk deel van de smaak, wordt opgeslagen in de etherische oliën van een plant. Tijdens het drogen van een gewas sterft een deel, waardoor het aandeel van oliën relatief gezien toeneemt. In andere woorden: de smaak wordt geconcentreerder. Als de smaak van producten als koffie, thee, cacao en specerijen bepaalt wordt door de geurdeeltjes in de oliën, is het dus belangrijk om het percentage van deze oliën zo hoog mogelijk te houden. Hierdoor krijg je een rijke smaak. Als het percentage oliën sterk afneemt zal vaak alleen de dominante smaak overblijven, het gevolg: een herkenbare, maar eentonige smaak.

Hoge kwaliteit gaat dus hand in hand met een groot percentage etherische oliën. Geurdeeltjes vervliegen in verloop van tijd, daarom zal de smaak ook achteruit gaan als je een product te lang wilt bewaren. Daarnaast zijn ongemalen specerijen, koffie- en cacao bonen zijn veel beter in staat om aroma’s en oliën vast te houden dan de gemalen variant.  

Single origin als graadmeter voor kwaliteit

Nog iets waar je op kunt letten als je kwaliteit belangrijk vindt is of de specerijen, thee of bonen single origin zijn. Dat betekent dat het gewas op één locatie wordt geoogst. Gewassen hebben namelijk allemaal hun eigen eigenschappen met een unieke samenstelling van aroma’s en oliën. Als de oogst van verschillende boerderijen op één hoop wordt gegooid, gaat deze unieke samenstelling in de bulk verloren. Dit gebeurt helaas nog super vaak, omdat de smaken dan wat eentoniger en daarmee beter controleerbaar worden (grote bedrijven willen namelijk altijd dezelfde smaakervaring kunnen bieden). Bulk cacao is bijvoorbeeld alleen maar bitter, terwijl cacao hele complexe smaken kan bevatten.

Single Origin wordt vaak gezien als superieur. Hoe kleiner de locatie, hoe exclusiever. Koffie, cacao of specerijen van één boerderij of estate heeft zelfs een eigen naam gekregen: Single Estate. De gewassen worden geteeld op een heel klein deel van een kwalitatief goede boerderij. Een andere naam hiervoor is micro-lot. 

Specerijen bewaren

Onze specerijen zijn single origin en worden na het vermalen zo snel mogelijk naar ons verscheept, zodat we je specerijen kunnen aanbieden waar nog veel etherische oliën in aanwezig zijn. De smaken en geuren zijn intens en complex. En dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk zo houden. Bewaar je specerijen daarom altijd in een lucht -en lichtdichte verpakking. Je wilt invloeden door zuurstof, temperatuur, vocht en licht zoveel mogelijk vermijden. Bewaar kwetsbare producten zoals specerijen daarom op een koele, droge, donkere plek. Onze REPACKS zijn wel lichtdicht, maar niet luchtdicht. Doe de inhoud hiervan daarom na het openen zo snel mogelijk in een blikje of dat goed afgesloten kan worden. Potten van RVS of donkerkleurig glas met een luchtdichte deksel zijn ideaal. De blikjes die je ontvangt als je bijvoorbeeld de pioneerbox bestelt zijn natuurlijk heel geschikt om je specerijen in te bewaren.

Op deze manier kan je de specerijen prima nog minimaal een jaar na ontvangst verbruiken. 

Voor chocolade gelden vergelijkbare vuistregels. Chocolade in de koelkast bewaren is dus een no-go! Hier kan het gebeuren dat er condens op de chocolade komt, wat een witte waas op de chocolade veroorzaakt. Daarnaast neemt de chocolade geuren uit de koelkast over en dat is niet altijd even smakelijk.

Nog een kleine vergelijking: specerijen die in de supermarkt verkocht worden zijn soms wel twee(!) jaar lang onderweg voordat ze in de schappen belanden. Dit komt doordat er zoveel extra schakels in de keten zitten waar ze bewaard, verpakt, verkocht, etc. worden. Daarnaast worden ze vaak in doorzichtige glazen of plastic potjes verpakt omdat je dan de inhoud beter kunt zien. De kwaliteit gaat daardoor in het schap al achteruit.

We zijn absoluut geen voorstander van het weggooien van eten, maar willen je toch dit advies geven: neem eens de tijd om je kruidenschap op te ruimen. Gooi alles wat echt oud is weg en start je eigen premium collectie met specerijen die je ook echt gebruikt. Zorg voor de juiste bewaarblikjes en zet ze goed zichtbaar neer, zodat je niet vergeet wat je ook alweer allemaal -ergens achter- in je kastje hebt staan. Zo ga je veel meer plezier van je specerijen beleven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.