Gefrituurde courgette met zoete aardappel en Ras el Hanout

Dit gerecht is echt een feestje op een bord. Allemaal heel verschillende smaken die op de een of andere manier in harmonie samenkomen. Het is geïnspireerd op een recept van Laurent Med Khelout die een heel boek over deze kruidenmix heeft geschreven. Het duurt ongeveer een uur om te bereiden, maar het is niet erg ingewikkeld omdat je het echt stap voor stap kunt koken.

Het is onmogelijk om de Ras el Hanout-melange echt te verknoeien omdat er geen echte regels zijn over de smaak, maar je kunt het ontwikkelen tot je eigen favoriete perfectie.

Gefrituurde courget met zoete aardappel en Ras el Hanout

Recipe by Iona MulderCourse: Gember, Kaneel, Kurkuma, PaprikapoederDifficulty: Medium
personen

4

personen
Voorbereidingstijd

15

minutes
kooktijd

35

minutes

Ingrediënten

 • Ras el hanout mix – klik hier voor het recept om de mix zelf te maken (6 min.)

 • 8 middelgrote zoete aardappelen

 • 1 grote rode ui

 • 3 courgettes (courgette)

 • Twee handen bosbessen

 • Meel

 • 3 el Azijn

 • Zwarte peper

 • Zout

 • Plantaardige of zonnebloemolie

  Mijn favoriete Ras el hanout:

  5 delen paprikapoeder
  3 delen kaneel
  1,5 delen zwarte peper
  1,5 deel korianderzaad
  1,5 deel komijnzaad
  1,5 delen kurkumapoeder
  1 deel gemberpoeder
  0,5 deel piment
  0,25 deel kardemom
  0,25 deel kruidnagel
  0,5 deel nootmuskaat
  0,25 deel anijs
  0,5 deel chilivlokken
   
  In een afgesloten pot kun je de mix ongeveer een maand bewaren.

Bereiding

 • Zet de oven op 200°. Beginnen met het maken van de Ras el Hanout als je het zelf mixt.
 • Was de zoete aardappel goed en snij ze in vieren of acht delen als het een grote is. Leg ze in de oven met de schil naar beneden en besprenkel met olie en wat zout. Bak ze veertig tot vijftig minuten tot ze een beetje bruin en boterzacht zijn.
 • Snijd vervolgens de courgette in staafjes van een vingerdik over de lengte. Doe ze in een vergiet en meng ze met een grote lepel zout. Zorg dat ze allemaal bedekt zijn. Dit trekt het water uit de courgette. Zet opzij tot de laatste stap van het gerecht.
 • Snijd de rode ui in dunne halve maantjes, meng in een bakje met 3 el azijn en een tl zout. Meng goed en zet ook aan de kant.
 • Doe de bosbessen in een kleine pan met een dikke onderkant. Voeg een beetje water tot dat de bodem van de pan bedekt. Zet op een laag vuur voor ongeveer een kwartier. Controleer af en toe of er nog voldoende water is. De bessen moeten krijgen zacht, warm en een beetje sappig worden. Als de bessen niet zo zoet zijn, voeg dan wat suiker toe.
 • Controleer nu de zoete aardappelen. Zien ze eruit alsof ze bijna klaar zijn, zet de oven dan uit maar laat ze erin om ze warm te houden, zodat je rustig de tijd kan nemen de laatste stap van het gerecht: het bakken van de courgette.
 • Doe een vingertopje olie in een pan en zet op hoog vuur. Neem twee borden, bedek de ene met een handvol bloem en de andere met wat toiletpapier of keukenpapier. De courgettevinger moet nu een beetje vochtig zijn. Rol ze in de bloem en als de olie warm genoeg is – test met één of het borrelt geluid – doe er ongeveer tien in de pan. Niet veel meer omdat de olie dan te veel afkoelt . Bak ze aan alle kanten lichtbruin en laat ze uitlekken op het bord met het papier. Wees geduldig met deze stap. De knapperigheid zal echt bijdragen aan de smaak van het gerecht.
 • Als alle courgette klaar is, begin je met het opbouwen van het bord. Eerst de zoete aardappel, dan de courgette, dan de sappige bosbessen, de zure rode ui toevoegen en afmaken door een flinke theelepel Ras el Hanout over het gerecht te strooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Mis gegrepen?

Geen paniek!

We hebben onze workflow wat aangepast. Dat betekent dat het aantal producten dat we online hebben staan beperkt is. Dat doen we om de afhandeling en verzending via de Sociale Werkplaats en met de Groene Rijders in goede banen te kunnen blijven leiden. Staat een product nu op uitverkocht? Het kan goed zijn dat het over een paar dagen weer online beschikbaar is!

Dus kom binnenkort nog eens terug! Of laat je mail adres achter via de gele knop onder het desbetreffende product, dan krijg je een seintje zodra het weer op voorraad is.

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.