Kerriepoeder: wat is het precies is en hoe maak je het zelf?

Als we vragen welk specerij mensen nog missen in ons assortiment krijgen we erg vaak ‘kerriepoeder’ als reactie. Maar wat veel mensen niet weten is dat kerriepoeder (in het Engels ‘currypowder’) geen specerij is, maar een specerijenmix. Enigszins verwarrend, want er bestaan wel kerrieblaadjes (in het Engels ‘curry leaves’). Deze blaadjes worden erg veel gebruikt in India, Sri Lanka en Pakistan. Ze worden gebruikt voor het op smaak brengen van curries, vandaar de naam.

Kerrieblaadjes zijn warm en aromatisch, maar hebben ook een hint van citrus. Kerrieblaadjes zijn echter niet geschikt om gedroogd te gebruiken, zodra je ze droogt gaat erg veel van het aroma verloren. Daarom kan er ook geen poeder van gemaakt worden. Kerriepoeder komt dus niet van de blaadjes van de kerriebladboom.

Om het allemaal nog verwarrender te maken bestaat er ook nog een kerrieplant. Deze plant dankt zijn naam aan de bladeren die naar kerrie geuren. Als je de bladeren van de kerrieplant mee laat stoven met een gerecht, dan geeft het een lichte kerriesmaak af. De bladeren van de kerrieplant zijn echter geen standaard onderdeel van de specerijenmix kerriepoeder.

Oké, we weten nu dat de kerriebladboom kerrieblaadjes heeft (die niet per se naar kerrie smaken) en dat de kerrieplant blaadjes heeft die een lichte kerriesmaak afgeven. Maar wat is kerriepoeder nu precies? Kerriepoeder is een mix van specerijen die gebruikt worden om een curry mee op smaak te brengen. En de allerlekkerste kerriepoeder… die maak je natuurlijk zelf!

Kerriepoeder: wat het precies is en hoe je het zelf maakt

Recipe by Charis HeisingCourse: SpecerijenmixCuisine: Indian, Sri LankaDifficulty: Easy
Hoeveelheid

1

potje
Tijd:

10

minutes

Zelf kerriepoeder maken is niet moeilijk en zeker de moeite waard!

Ingrediënten

Bereiding

  • Uiteraard krijg je de beste mix als je gebruik maakt van de meest hoogwaardige specerijen. We raden je dan ook aan om in ieder geval je kardemom en peper zelf te maken, maar ook komijn, koriander en geel mosterdzaad kan je prima in een vijzel zelf fijnmalen. Mocht je in het bezit zijn van een koffiemolentje of een specerijenmolen, dan kan je ook kruidnagel zelf tot poeder malen.
  • Mix alle specerijen door elkaar en bewaar je kerriemix in een goed afgesloten blikje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.