Sri Lanka View

Een update: hoe gaat het nu eigenlijk in Sri Lanka?

Toen Iona in april 2022 in Sri Lanka was, om daar onze partners van Ekoland te bezoeken, lag het land in puin. De noodtoestand was afgekondigd naar aanleiding van langdurige protesten. Economisch gezien ging het erg slecht met het land. Enorme prijsstijgingen en voedseltekorten zorgden ervoor dat veel mensen in de problemen kwamen. Redenen voor deze schaarste was dat het toerisme door de pandemie flink terug was gelopen, de oogsten waren mislukt door een grote landbouwhervorming en het land bij China diep in de schulden stak.

Iona zag de ellenlange rijen voor de benzinestations. Brandstof was schaars, maar is noodzakelijk voor veel Sri Lankanen om naar hun werk te kunnen rijden. Door demonstraties kon ze op de terugweg bijna het vliegveld niet bereiken. Ondertussen hoor je in het nieuws niks meer over Sri Lanka, de sensatie is voorbij. Maar wij vroegen ons af, hoe gaat het nu eigenlijk in Sri Lanka?

Op de website van de Rijksoverheid lezen we dat er nog steeds problemen zijn: “Sri Lanka bevindt zich in een diepe economische crisis en in een politiek onzekere fase met een nieuwe regering”.

De situatie voor de boeren in Sri Lanka

In Sri Lanka werken wij samen met Ekoland Produce. Eko Land Produce ontstond in 2020 in samenwerking met de lokale community om de boeren nieuwe hoop te geven tijdens de COVID pandemie. De boeren uit het netwerk krijgen een eerlijke prijs voor hun gewassen en de benodigde support om hun inkomsten te verbeteren. De community is het hart van alles wat ze doen. Na de pandemie kwam de economische crisis en bleek nogmaals hoe belangrijk de community en de steun die ze elkaar kunnen bieden is.

Door de economische crisis is de Sri Lakense Rupee gedaald in waarde. Dit maakt het importeren van producten heel duur, waardoor de kosten voor onder andere olie enorm zijn gestegen. De Overheid heeft hierdoor soms niet genoeg geld beschikbaar om het überhaupt te importeren. De export levert hierdoor relatief veel waarde op. De meeste (kleinere) boeren kunnen echter niet direct exporteren en zien dus maar weinig van de verhoogde waarde terug. Kortom, de kosten stijgen maar de inkomsten stijgen niet hard genoeg mee.

Nihal: “Aan het begin van het jaar was de waarde van de Rupee flink gedaald en konden de boeren wel goede prijzen vragen voor hun producten. De laatste twee maanden is de koers echter weer met 15% gestegen, wat hun besteedbare inkomen heeft verminderd. Voor sommige specerijen zijn de marktprijzen nog steeds goed, maar de magere oogsten van de afgelopen drie jaar (met name de peper-oogsten waren slecht) maakt het lastig om substantiële inkomsten binnen te krijgen. Ook de kurkuma boeren hebben het zwaar. Er is te veel aanbod op de binnenlandse markt en te weinig vraag van de buitenlandse markt. Bij Ekoland hebben we zoveel voorraden opgekocht als we konden financieren om hen te helpen, in de hoop dat we snel grote export-orders zouden krijgen.”

Ze zijn voorbereid op een moeilijke periode van nog minimaal twee jaar. Dan zijn hopelijk alle schulden afgelost. “We zullen aan bepaalde luxe moeten inboeten en moeten een eenvoudiger leven leiden”. Dit noemt hij zelf a ‘blessing in disguise’, oftewel: is dit een vloek of een zegen? Minder luxe zorgt voor meer verbinding met de natuur en meer waardering voor de dingen die er écht toe doen in het leven.

Nihal: “We geven de hoop niet op. Als we samen de schouders eronder zetten en het toerisme en de export van de agricultuur weer op gang komen zou het kunnen dat we eerder uit deze situatie komen”. De boeren spelen een belangrijke rol voor de economische situatie van het land, met name de boeren die etenswaren voor de export telen. Als ze gedisciplineerd te werk gaan en steun krijgen van de overheid en exporteurs kunnen ze hun doelen behalen.

Hoe ervaren onze partners ter plekke de situatie in Sri Lanka?

We vroegen Nihal van Ekoland hoe de mensen in Sri Lanka de huidige situatie ervaren. Nihal: “de situatie is in ieder geval verbeterd. Geen lange rijen meer voor de benzinestations. Er is nu een distributiesysteem met quota voor benzine en dat werkt eigenlijk prima. De kosten voor transport zijn echter wel verdubbeld”.

Het is minder onrustig in het land, maar de vraag is wel hoe lang dat zo blijft. De protesten zijn momenteel de kop in gedrukt. Gedeeltelijk door de strenge maatregelen en straffen die hierop staan, maar ook omdat er wel weer hoop is dat er betere tijden aankomen. Als het goed is zullen er tegen het einde van het jaar presidentiële, algemene en lokale verkiezingen plaatsvinden, alhoewel veel mensen denken dat dit een politiek trucje is om mensen kalm te houden. De vraag blijft hoe lang deze situatie zo kan blijven terwijl de huidige economische crisis voortduurt. Het zijn onzekere tijden.

Het toerisme komt in ieder geval weer op gang en zal naar verwachting in 2024 het pre-pandemic niveau bereiken. Velen die in de toerisme-industrie werkzaam waren hebben het land verlaten om elders hun geluk te verzoeken toen de situatie zo slecht was, maar voor degenen die het land niet verlaten hebben liggen er mooie kansen.

Wat wij kunnen doen om de boeren in Sri Lanka te helpen

Overweeg je Sri Lanka als vakantieland? Doen! De mensen zijn nog steeds vriendelijk, het eten is nog steeds fantastisch en de natuur is prachtig. Bovendien kunnen ze het geld van toerisme goed gebruiken. Geen (verre) vakantieplannen, maar wil je toch je steentje bijdragen en de boeren in Sri Lanka helpen? Nihal: “Door direct te importeren van de boeren of producten te kopen via de kortste keten en bereid te zijn een eerlijke prijs te betalen voor de producten help je de boer en stimuleer je de exporteur om op deze manier te (blijven) werken. Daarom zijn wij zo blij met de samenwerking die we hebben met The Good Spice en This Side Up in Nederland, Kandy Spices uit Denemarken en Pepper Quest uit Zweden. Als we dergelijke samenwerkingen kunnen laten groeien en uitbreiden, zal dat zeker impact hebben op de economie van het land en de levensstandaard van onze boeren. Toekomstig succes hangt voor een groot deel af van de samenwerking tussen importeurs, exporteurs en boeren. Om dit waar te maken moeten we samenwerken op basis van vertrouwen, begrip en doorzettingsvermogen.

Wil je de boeren uit Sri Lanka ondersteunen? Bestel de lekkerste single origin specerijen en wij zorgen ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen. Wij hebben kaneel en zwarte peper uit Sri Lanka. Ben of ken je iemand die interesse heeft om grotere hoeveelheden kurkuma uit Sri Lanka te importeren? Laat het ons weten en we brengen je graag met de juiste persoon in contact!

Zin gekregen om Sri Lankaans te koken? Met dit curry recept maak je een heerlijk specerijen-uitstapje naar Sri Lanka!

Sri Lanka Curry met kip

Recipe by Charis HeisingCourse: HoofdgerechtCuisine: Sri LankaDifficulty: Gemiddeld
Aantal personen

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

50

minutes

Het smaakvolste wordt deze curry als je verschillende delen van de kip gebruikt en niet alleen maar kipfilet bijvoorbeeld. Laat je adviseren door de biologische slager.

Ingrediënten

 • 700 gr kip, biologisch (het meest smaakvol is als je stukken gebruikt waar nog bot in zit)

 • 1 el tamarinde pasta

 • 1 tl chilipoeder

 • 1/2 tl kurkumapoeder

 • 1 el komijnpoeder, het liefst zelfgemalen van komijnzaad

 • 2 el korianderpoeder, het liefst zelfgemalen van korianderzaad

 • 2 el zonnebloemolie

 • 4 curry blaadjes (of alternatief 2 laurierblaadjes)

 • 1 Ceylon kaneelstokje

 • 3 kardemompeulen, licht gekneusd

 • 4 knoflooktenen, fijngehakt

 • 2 el gemalen gember

 • 2 groene chilipepers

 • 2 uien

 • 2 tomaten

 • 120 ml water

 • 240 ml kokosmelk

 • 1 limoen

 • Zout

Bereiding

 • Snijd de kip in stukken.
 • Doe de kip in een kom en voeg de tamarinde pasta, chilipoeder, kurkumapoeder, komijnpoeder en korianderpoeder toe. Voeg ook een flinke snuf zout toe en meng de specerijen vervolgens met de kip.
 • Zet de kom in de koelkast en laat marineren.
 • Snipper ondertussen de uien.
 • Verwarm een pan op medium vuur.
 • Doe de zonnebloemolie in de pan en voeg de curryblaadjes, gekneusde kardemompeulen en het kaneelstokje toe. Fruit dit in de olie.
 • Voeg dan de ui en knoflook toe en tot slot de gemberpoeder.
 • Fruit totdat de uien glazig zijn.
 • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan.
 • Voeg de groene chilipepers toe aan de pan en laat een tijd stoven.
 • Voeg dan de gemarineerde stukken kip toe aan de pan. Bewaar de kom met de marinade die achterblijft voor later.
 • Bak de kip gedurende circa 5 minuten.
 • Voeg het water toe aan de kom met achtergebleven marinade, meng dit goed en voeg vervolgens toe aan de pan.
 • Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat circa 10 minuten sudderen.
 • Voeg dan de kokosmelk toe.
 • Laat de curry nog circa 25 minuten sudderen met het deksel op de pan.
 • Zo krijg je een dikke aromatische saus. Voeg eventueel nog extra zout naar smaak toe.
 • Snijd de limoen in partjes en serveer elk bord met een partje limoen, zodat iedereen naar smaak nog limoensap over zijn/haar bord kan sprenkelen.
 • Serveer met rijst of plat brood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Workshop: Spice up your cocktails!

Doe mee met onze unieke cocktailworkshop in Amsterdam

Leer de kunst van het cocktails mixen en maak complexe en verrassende smaakcombinaties door specerijen in je cocktails te verwerken. Hier vind je alle informatie en tickets. 

Geef een melding als het weer online staat We zullen het je laten weten zodra het weer online staat.

No fields found, please go to settings & save/reset fields